21.2.2021

Mistä on hyvä agilitytreeni tehty?

Tällä hetkellä monilla ohjatut treenit ovat tauolla ja pääasiallisen agilitytreenin muodostaa vapaaharjoittelu. Myös minä olen alkuvuoden tehnyt vain etävalmennuksia, jolloin vapaatreenien laadulla on merkitystä edistymisen kannalta. Tämä teksti on laadittu valmennettavieni muistilistaksi, mutta mielestäni aihe koskettaa sen verran monia, että julkaisen sen myös blogissani.

Suunnittele

Tiedä mitä olet menossa tekemään ennen kuin astut hallin ovesta sisään. Toiset on hyviä suunnittelemaan vihkoihin tai appseihin, mutta ilman sellaistakin voi olla suunnitelmallisuutta. Löydä siis oma tapasi, mutta ole joka kerta suunnitelmallinen. Mitkä on vahvistettavia taitoja kuukauden - 6 kuukauden ja vuoden aikavälillä? Tietämällä mitä pitää tehdä voi etukäteen tehdä piirroksen tai hyödyntää tehokkaasti kentällä olevaa pohjaa. 

Vain yhtä asiaa kerrallaan voi vahvistaa

Mieti mitä taitoa haluat harjoitella ja erityisesti mikä osa siinä kaipaa vahvistamista. Voit palkalla vahvistaa vain yhtä asiaa kerrallaan, joten kannattaa etukäteen miettiä mikä se asia on ja palkata sen mukaan. 

Noin viisi minuuttia kerrallaan

Joskus treenaamiseen meinaa uppoutua niin, että ajantaju katoaa. Koira oppii laadukkaasti vain noin viitisen minuuttia, joten loput toistot voi olla hyvinkin turhia siitä näkökulmasta ja lisää vain loukkaantumisriskiä, kun väsyneenä tulee toistoja. Treeniajan jakaminen pieniin 5-10min pätkiin onkin toimiva ajatus etenkin vapaatreenatessa, jossa ajanhallinta on helppoa. Useamman koiran kanssa on helppo vaihtaa koiraa, mutta yhden koiran kanssa pitää tauot miettiä harjoitukseen mukaan. Tauot on itsellekin hyvä aika reflektoida harjoitusta. 

Laatu ennen määrää

Yksi laadukas toisto oikein palkattuna on arvokkaampi kuin kymmenen sinne päin. Mieti siis jo ennen harjoitusta mitä oikeastaan treenaat, miltä hyvä näyttää ja tiedä minkälaisen palkan koira saa mistäkin toistosta. Ole valmis jackpottaamaan ne huippusuoritukset oikein ruhtinaallisesti ja myös lopettamaan silloin, kun on voitolla. Myöskään mitään universaalia sääntöä ei koirilla ole, että voi lopettaa vasta kun onnistuu. Ei siis pidä hinkata jotain asiaa vain sen takia, siinä menee molemmilla jo fiilis. 

Ykkösellä sisään

Koirat ovat varsin fiksuja olentoja ja oppivat nopeasti, että myös toisella yrityksellä on ihan riittävä onnistua autettuna ja saada haluttu palkka, jos ohjaaja näin toimii. Suunnittele harjoitus niin, että koira pystyy tuottamaan mahdollisimman hyvän ensimmäisen toiston omalla tasollaan tai jopa paremmin ja palkkaa onnistumiset ruhtinaallisesti. Virhetilanteet pitää analysoida ennen uutta yritystä ja pohtia oliko syynä huono ohjaus vai koiran puuttuvat taidot vai joku muu. Jos koira ei kolmannella pysty suorittamaan tehtävää, syynä on monesti se, että joku perustaidon osa tehtävän suorittamiseen on vajaa ja sen vahvistaminen on ajankohtaisempaa. Mitä minun pitää opettaa koiralle lisää ja miten sen teen?

"Ei" on turha sana 

Harvemmin hyppäämme taksin kyytiin ja yritämme päästä perille vain sillä, että kerromme mihin emme halua mennä. Näin ei siis kannata toimia koirienkaan kanssa, vaan hedelmällisempää etsiä tapoja kertoa mitä halutaan ja miten sen palkan saa :) Etenkin nuorten koirien (ja muutenkin herkkien) kanssa tulee olla aikamoisen tarkkana tässä asiassa, jotta turhautuminen ei kasva liian suureksi. Ei siis haluta sammuttaa tarjoamisen käytöstä kieltämällä, vaan ohjataan mielummin käytöstä haluttuun suuntaan oikeanlaisella palkkauksella. "Ei" tulisi siis varata vain niihin tilanteisiin, jotka ovat aina kiellettyjä (esim. ohjaajan napsiminen), eikä siihen, jos koira yrittää tarjota jotain ja se on meidän mielestämme tehtävään tai tilanteeseen väärin.

Vaatimustaso koiran mukaan

Jokainen koirakko etenee yksilönä. Toisille toiset asiat on vaikeampia ja vaatii enemmän aikaa, kuin toisille. Koiralta voi vaatia vasta, kun se oikeasti osaa ja se mitä muut tekee on huono mittari siihen. Tiedosta koirasi osaamistaso ja asettamasti kriteerit sen mukaan. 

Video on hyvä treenikaveri

Harjoitukset kannattaa videoida itselleen, koska niistä näkee monta asiaa jo harjoituksen aikana. Voi olla, että jossain vaiheessa tulee tarve katsoa jotain tehtävää aiemmin ja huomaakin taidon edistyneen aika tavalla, vaikka harjoituksessa tunne voisi olla päinvastainen. 

Panosta fiilikseen 

Lopuksi - tämä on fiilislaji ja täysin vapaaehtoista, joten pidä hauskaa koirasi kanssa. Kun harjoittelu on koiralle hauskaa, se oppii ja haluaa yrittää sekä kestää virheitä ihan eri tavalla, kuin epävarma koira. Koskaan ei mene vikaan siis palkata koiraa oikeasta asenteesta :) Jos koiran mielentila on väärä, treenaa ensin se oikea mielentila ja sitten vasta ne tehtävät - toisinpäin se ei enää onnistu. 

Iloisia treenihetkiä! Herättikö kirjoitus jotain ajatuksia? Oliko sinulle hyödyllisiä ajatuksia, unohdinko jonkun tärkeän asian?




2 kommenttia:

  1. Kiitos hyvästä listasta! Meni jakoon treeniryhmälleni :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)