30.7.2014

Treenaaminen ja kisaaminen helteellä

Helletreenit ja koirien lämmönkestävyys on ollut aikamoinen hot topic tänä kesänä, kun se kesä vihdoin suvaitsi näille leveysasteille saapua. Tuuppaan samalla nämä muistutukset blogiin, niin ei tarvitse joka vuosi uudelleen koulutettaville näitä kirjoitella, vaan pääsen helpommalla pelkällä linkityksellä. Ihan perusasiaa siis ja lähinnä omien kokemusten näkövinkkelistä (en ole alan asiantuntija ja koulutuskin ihan muualta, mutta toki tullut lueskeltua ja eri luennoilla käytyä :D)! Ehkäpä näistä on sitten hyötyä jollekkin muullekin.



Treenata vaiko eikö?

Lähtökohtaisesti agilityn treenaaminen hirmuhelteissä ei ole mitenkään pakollista ja tuleekin harkita kannattaako sitä turhaan itseään ja koiraansa ihan kuumimpaan ajankohtaan rasittaa. Kesällä lomailu on monesti ihan tervetullutta koirakon molemmille osapuolille. Pilvisellä kelillä ja myöhään illalla/aikaisin aamulla keli on varsin raikas kuuminakin päivinä, joten aina suositeltavampaa ajoittaa treenit näihin ajankohtiin. Halleissakin monesti tulee kuuma ja ongelma on korkeampi kosteusprosentti sisätiloissa, jolloin hiki ei haihdu millään iholta ja ohjaajakin saa vallan soijassa kärvistellä. Viileät hallit on kuitenkin kesäistä luksusta.

Mikäli meinaa kuumissa keleissä myös kisata, voi olla ihan perusteltua myös joskus näissä äärimmäisissä olosuhteissa treenatakin. Omat rutiinit on hyvä olla kristallinkirkkaana jo ennen sitä ensimmäistä kertaa helteistä kisapäivää valmiina, jotta osaa varautua oikein jo kotoa lähtiessä. Helle on kuitenkin stressitekijä niin koiralle kuin ohjaajalle, mutta oikein varustautuessa ei este. Oman koiransa tunteminen mahdollisten väsymys/kuivumis/lämpöhalvausoireiden aikaisen tunnistamisen osalta on tärkeää.

On kuitenkin koiria, joilta veto loppuu lämpimimmillä ja silloin on parempi vaan odotella kelien viilenemistä samalla huilien treeneistä, kuin väkisin lähteä riemua repimään harkkoihin. Ehka turhakin korostaa, että näillä keleillä vain terveiden koirien viemistä treenikentille ja kisoihin voi edes harkita.

Treenien suunnittelu

Lämpimillä keleillä teen joko lyhyttä tekniikkaa tai kisanomaisen ratavedon. Ajallisesti tekniikkapätkien tekemiseen saa taukoineen menemään snadisti enemmän, kun ratatreeni on yleensä ihan vaan muutamia minuutteja.

Nesteytys

Oikeaoppinen nesteytys on muutenkin treeneissä kaiken a ja o, etenkin näillä keleillä. Pelkästään treenitilanteessa juominen ei riitä, vaan treeni- tai kisapäivän vaatimukset otetaan huomioon jo aamuruuassa ja treenien jälkeen iltasapuskan yhteydessä. 

Treeneihin luonnollisesti runsaasti vettä mukaan niin koiralle kuin omistajalle. Sen lisäksi varavesipullo on bueno, jolla voi kastella koiraa kyljistä ja mahasta. Monet koirat pitää erikseen opettaa juomaan treenien yhteydessä, jotta ne ymmärtää sitä tehdä myös silloin kun on ns. pakko. Tätä kannattaa harjoittaa ihan vuoden ympäri, jotta koiralle treenien yhteydessä juominen on ihan yhtä normaalia kuin hengittäminen.

Oma otus on totutettu siihen, että treenit tehdään pätkissä ja kentän laidalla on aina vesikuppi, josta hörppäämällä pääsee vasta takaisin kentälle tauolta. Se saa toki vaan kuonolla nuuhkaistakin kuppia, jos ei janota, kun pakottaa ei voi, mutta lähestulkoon joka kerta sille kyllä vesihörppy maistuu vuoden ympäri. Ihan sama toimii kesälläkin, kun se tietää, ettei mitään tapahdu ennenkuin on maltettu keskittyä kuppiin. Perussheippaamista siis ja palkkana ylipäätään vaan takaisin kentälle pääsy :) Näin ollen mun ei tarvitse kisoissakaan olla huolissaan koiran juomisesta, kun se juo kyllä päästessään takaisin autoon tai boksiin radan jälkeen. 

Huijauskeinot ovat myös sallittuja, jos muuten vesi ei inspiroi. Namit, veden maustaminen jollain liemellä (tonnikalat ym.) ovat näköjään käytössä olevia kikkakolmosia. Ylenpalttisesti sitä vettä ei kuitenkaan ole tarkoitus juoda ennen eikä jälkeen suorituksen, koska siitäkin voi herkästi tulla oksu, jos pötsissä loiskuu litratolkulla vettä. Kohtuullisesti ja usein takaa riittävän imeytymisen. 

Nesteytykstä voi hoitaa myös ennen suoritusta ja suorituksen jälkeen kotosalla. Aamu- ja iltaruokaan voi lorauttaa vettä runsaasti, niin tulee viimeistään siinä vaiheessa huolehdittua sekin asia kuntoon. Tämä erityisen tärkeää koirille, jotka eivät oikein malta treenikentällä mitään juoda ja etenkin kisapäivinä tehdä nestetankkaus ajoissa.


Viilennystuotteet

Erilaiset viilennysloimet ovat toimivia (kevyt, kasteltu ja kosteaksi puristettu froteepyyhe ajaa myös saman asian), kunhan vaan niiden kosteana pitämisestä huolehtii, jotta koira ei paahdu manttellinsa. Viilennysloimien kanssa tulee olla vaan tarkkana, ettei kylmää koiran selkälihaksia ennen suoritusta, jolloin siitä aiheutuu sitten turhaa selkäjumia herkemmille. Näin ollen voi olla perusteltua käyttää loimea vasta suorituksen jälkeen.

Omassa käytössä esim. tällä hetkellä Hurtan viilennysliivi, joka viilentää vain koiran etuosaa, mutta tämäkin käytössä vain suorituksen jälkeen. Vesipisteettömillä kisapaikoilla nappaan kotoa lähtiessä mukaan muovipussin, jossa on runsaasti vettä. Siinä on helppo kastella liivi tarvitttaessa uudelleen käyttökelpoiseksi.

Turkin ajelu

European Open -skaboja katsellessa pisti merkille, että lähtökohtaisesti kaikilla shelteillä oli turkki. Voisi kuvitella, että periatteessa Euroopan muissa osissa lämpimämpää riittää enemmän kuin meillä täällä pohjoisnurkassa. Jonkinlainen ajelutrendi täällä Suomessa siis on enivei.

Shelttipiireissä tämä turkin ajelu on jokavuotinen kuuma peruna. Oma näkymykseni on, että kukin tehköön koiransa turkilla mitä lystää & parhaakseen katsoo koiran hyvinvoinnin rajoissa ja etenkin ihosairauksista kärsivät onkin pakko vetää klaniksi tulehdusten ehkäisemiseksi. Joillakin on myös ihan liian runsas turkki (ettei kyse ole edes siitä, etteikö olisi harjattu tai hoidettu tukkaa), joka on tukala, koska pohjavilla muodostaa huopatakin koiran ympärille, eikä turkkiin mahdu tarpeeksi ilmaa viilentämään paahteelta. Ihosairaiden ja liikakarvaisten koirien jalostuskäyttöä kannattaisi muutenkin miettiä järkevyyden kannalta, jos sheltin kuitenkin pitäisi olla se paimenkoira... 

Lähtökohtaisesti sheltillä tulee kuitenkin olla säänkestävä, kaksinkertainen turkki. Säänkestävä ei tarkoita siis pelkästään sateenpitävää, vaan kyllä se samalla tavalla pitää tarjota suojaa myös muilta sääilmiöiltä aurinko mukaan lukien. Rotumääritelmän mukainen termi "runsas turkki" ei kuitenkaan tarkoita myöskään enempi parempi. Oikeanlainen turkki on runsas, muttei liioiteltu, ääriviivoja mukaileva ja säänkestävä. Tälläinen turkki toimii oikein myös kesällä.




Kaikki sheltit eivät valitettavasti omaa oikeanlaista turkkia, vaikka itselle käynyt hyvä tsägä omistaa kaksi sellaista. Meillä ei tarvitse turkkiin koskea ja se selkeästi toimii viilentävänä, koska näillä ei ole helteellä olo laisinkaan tukala. Hyvin jaksaa tukkashelttikin kisata 30 asteen helteessä tulosten tai nopeuden yhtään sen takia huonontumatta :)

Palauttelu

Huolelliset jäähdyttelyt ja lämmittelyt kuuluvat myös kesätreeneihin. Lämpimällä kelillä koiran lihakset toki pysyvät paremmin lämpimänä kuin talvipakkasilla, mutta se ei silti vähennä tarvetta valmistella lihaksia suoritukseen ja sen jälkeen tasata hengitystä ja pistää maitohapot kiertoon.

Lisäravinteista juomassa ja sen tuomasta hyödyn määrästä ollaan montaa mieltä tieteellisesti. Pitkäkestoisessa suorituksessa (pitkät, rankat kisapäivät) niille on selkeä paikkansa, mutta ei haittaakaan lyhyempikestoisessa rasituksessa, mikäli koira vaan suostuu erimakuista vettä juomaan. Javan mielestä nämä kuitenkin maistuvat yhtä epäilyttävälle kuin mitä näyttävät, joten oma strategia on tarjoilla riittävät magnesium, B, C, E-vitskut normaalin ruuan yhteydessä. 

Nutrisal on perusvalmiste suola- ja nestetasapainon ylläpitoon ja varsin mauton myös juomassa. 

Muistetaan myös antaa koiralle riittävä lepo helletreenien jälkeen, koska ne on heti rankemmat kuin "normiolosuhteiden" harjoittelu. Kaikki kentän laidalla tapahtuva riekkuminen odottaessa on myös rasite.

Vastuu on aina treenaajalla

Muistakaa aina, että tunnette itse koiranne ja sen jaksamisen parhaiten! Jos teistä siis alkaa vaikuttaa, että koira väsyy, treenit tulee lopettaa siihen. Vetämättömyys, hoipertelu, poikkeuksellisen kova läähätys, oksentaminen on jo vakavia oireita!



2 kommenttia:

  1. Hyvä teksti, samaa mieltä! On tullut kyllä huomattua, ettei ylimääräiset vesipullot ja pyyhkeet ole koskaan pahasta kisoissa/treeneissä. Eipähän lopu kesken kavereiltakaan. (:

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja sen yhden kerran kun tutustuu kivituhkaan polviltaan, niin jollain on ihan kiva asvaltti-ihottuma huuhdella tuoreeltaan ;) Varapullot takakontissa siis aina jees!

      Poista

Kiitos kommentistasi :)