19.11.2015

Liukuhihnalta hihnoja - paracordia kaikille

Edit. 7.3.2017: Näyttää olevan vallan suosittu teksti, joten päivitetty ohjeet käsilenkin tekoon kuvien kanssa!
--------

Koska on vallan tärkeää näkyä näin pimeällä ajanjaksolla, meillä vaihdettiin grippihihnat heijastinhihnoihin. Ja koska yksi heijastinhihna maksaa kaupassa aika paljon siihen nähden, että mitä sillä tehdään, innostuin kokeilmaan paracordhihnojen tekemistä ihan itse. Lopputuloksesta tuli oikein toimiva, joten tohdin suositella muillekin. En siis ole mikään käsityöihme tai näpertelykuningatar muutenkaan, niin siihen nähden uskallan suositella muillekin vähemmän käsistään käteville. Sen verran naamiksessa tulikin tiedusteluja hihnojen spekseistä, että lupasin aiheesta väsätä pienen blogitiivistelmän, joten silvupleee: Tässä paracordhihnaohje.


Tarvikkeet

Tärkein ainesosa on luonnollisesti paracordnaru. Narua myydään vallankin monessa paikkaa ja omani ostin muistaakseni Ebaysta. Sinne vaan hakusanaksi "reflective paracord" ja johan alkaa hittejä sadella! Tässä yksi esimerkki. Naruja myydään näköjään ihan Suomessakin, mutta mielestäni aikamoiseen ylihintaan 0,80€/m, kun Kiinanmaalta voi irrota jopa 20-30 sentin metrihintaan tavaraa helpostikin. Koska narua kuluu noin 3 x valmiin hihnan mitta halutuissa väreissä, menekkiä siis on (minun keississäni siis kymmenisen metriä per hihna, jos tekee kahdellä värillä niin 2x5m).

Väreinä meidän hihnoissa on hot pink, acid blue ja neon orange. Näitä kaikkia värejä otin 25ft ja sitten mustaa 50ft, jonka pätkin kolmeen ja sen perusteella mittasin sitten toisen pätkän tuota värillistä paracordia . Vähän jää hukkapalaa värillisistä toki, mutta ainakin Heli oli näitä onnistuneesti sulavasti ommellutkin yhteen ja kestäväksi hihnaksi tuunannut.

Narun lisäksi tarvitaan muut hilkkeet oman mieltymysten mukaan. Pisto- tai BGB-lukkoja (15mm) tarvitaan, joten hankin sellaiset Antassusta. Tällä hetkellä BGB-lukkoja saa myös VIP-storesta. Sen lisäksi viimeistelyyn köysiklipsut halutessaan (vähän kyseenalainen tuote tosin, yksi on hajonnut näistä). Jos tarvetta joskus pistää koiraa kiinni esim. odottelemaan vuoroaan, kannattaa myös hankkia O-renkaat käsilenkkiin. Minulla nykyään käytössä pistolukot.

Alle pariinkymppiin taisi jäädä kaikkinensa materiaalien hinnaksi, kun tein n. 180cm pitkät hihnat koko köörille. Tuli myös tiedustelu painosta. 80g näköjään painaa yksi valmis hihna, joten varsin kevut kapistus kaikkinensa.

Näpertely

Muoks. Lisäsimpä kuitenni kuvat :)

1. Narut puolesta välistä lukon läpi ja ristiin

2. Nelosnaru kolmosen alta ja kakkosen yli.
Sitten vaan selvittelee narunpäitä välillä ja jatkaa samaan mallin:
ykkösnaru kakkosen alta ja nelosen yli jne.  Käsilenkin viimeistely ilman köysiklipsuja ("munkinnyöri")

Nämä siis tehty timanttimallilla, niin saa nätisti kaksiväriä kulkemaan hihnassa. Sen lisäksi videotuotantoa löytyy juutuubista yllinkyllin, tässä esimerkiksi yksi esimerkki, jossa ei tarvitse noita köysiklipsuja. Paracordneulat helpottaa muutamassa pujotteluvaiheessa, mutta eivät ole pakollisia (löytyy edukkaasti iibeistä myös, jännä et mulla on nää pinkit?).

Lisäksi kuvin vielä:

Kaksi narunpäätä punoksen läpi (paracordneula helpottaa!)

Käsilenkki alaspäin ja jokainen naru omaan suuntaansa

Laitetaan naru seuraavan päälle ja tällä jatketaan samaa

Kiristys ja uusi kierros

Viimeistellään katkaisemalla ylimääräiset ja sulattamalla jokainen naru kiinni n. 5 cm munkinnyörin jälkeen

Tadaaa!

Käsilenkin viimeistely köysiklipsulla


Alkuun piti vähän miettiä, kun alkoi punomaan ja narujen päiden kokoaikainen selvittely on ajoittain tuskaisaa minun persoonalleni, mutta siitä huolimatta alle puolessa tunnissa valmistui telkkaria katsellessa hihna. Poltin narun päät kynttilän liekillä ensin erikseen ja sitten yhteen toisten narunpäiden kanssa litistämällä kuumennetun narun paperin väliin purkautumisen estoksi, kun oli sopivasti mittaa. Jos käytössä köysiklipsut, niin tässä vaiheessa se + o-renkaat pitäisi muistaa pujottaa hihnaan. Viimeistelin käsilenkin kiinnityksen ompelukoneella, kun se sattui olemaan esillä, mutta näppärästi se toki sujuisi ihan käsipelilläkin. Kunhan on jotain katkeamatonta lankaa, ni kestää reippaammatkin nykimiset.

Lopputulos

Hyvin loistaa trio hihnoissaan ja pannoissaan!


Tässä vielä sateisen illan lenkkikuva omilta huudeilta. Managerilla on lisäksi vielä testissä tuoreeltaan Hurtan Polar -heijastinliivi, koska muuten se on niin musta murjaani noiden harmaiden seurassa, että meinaa kadota itseltäkin. Saati sitten muilta tiellä liikkujilta. Noita vanhan mallisia näköjään saa parilla kympillä nyt ja ihan hyvä sijoitus. Etenkin kun mietin, että olisi kiva, jos Natilla olisi autossa jotain jo vähän lämmittävää ko ikääkin on se 8,5v ja manageri kuitenkin ahkerasti mukana treeniseurana ja mitään neuletta en ajatellut alkaa nyt väsäämään, kun olen hengissä selvinnyt hihnoista jo. Liivi on paksua softshelliä ja siinä on vedenpitävä kalvo, niin menee pikkusateilla myös sadetakin korvikkeena. M -koko oli oikein hyvä, kun se oli vähän reilu, niin ei ainakaan purista tai kiristä.


7 kommenttia:

 1. Tidiii! Hienot on! Ehkä puudelitkin saavat omansa kunhan vuosi sitten hankitut rukkahihnat joutavat paremmille laitumille. Ihan tällänen tarkentava kysymys: minkä painosia noista hihnoista tuli (eli utelen löytyykö teiltä keittiövaakaa kotoa)? Kun valmiina ostettuina ainoastaan noi rukkahihnat on tarpeeks kevyitä silakan kokoisille koirille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suoritin tämän vaativan matemaattisen tehtävän ja lopputuloksena oli 80g hihnaa! Mulla noissa on toki tuollaiset vähän robustimmat lukotkin, jotka itsessään on varmaan ainaki 20 grammaa, ni minun mielestäni ainaki kivan kevyt :)

   Poista
 2. Hienoja hihnoja! Minkä kokoiset köysiklipsut tilasit noihin? :)

  VastaaPoista
 3. Siis menikö yhteen hihnaan noin.10m narua yhteensä vai oliko yks naru 10m pitkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhteensä. 5-6m per väri, jos kahdella tekee siis.

   Poista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)