9.1.2015

Megatumpelon 10 vaiheen ohje fleecetossuihin

Kas tässä, megatumpelon, maailman vähiten käsityöläisihmisen versio koiran fleecetossuista kymmenellä vaiheella ja huonojen puhelinkuvien sävyttämänä:

Tarvitset
 • Fleecepalan (Natin kokoiselle ötökälle n. 0,6m x 0,1m riittää, polarfleece vähän paksumpaa ja ainakin omassa käytössä hyväksi havaittu) 
 • Tarranauhaa (Oliskohan meillä mennyt jotain reilu 30cm - menekkiä vähempi, jos lisää kuminauhajouston)
 • Ompelukoneen
 • Sakset
 • (Tarran leveystä kuminauhaa 4 x 5cm, jos haluaa jouston lisätä menokestävyyden lisukkeeksi)
Kuten voi huomata, niin en näköjään omista edes mitään mittanauhaa, liitua tai nuppineuloja, jolla voisi hifistellä vimpan päälle. Ei näköjään tarvinnut :D Varren pituuden voi mallata mieleiseksi ja jos haluaa oikein pitkät, niin sitten pitää laittaa kahdet tarrat. 

Alle puolessa tunnissa tämäkin poropeukalo sai duunattua tossut Natille, kun ei tiedä miten kovat pakkaset parin seuraavan viikon aikana Suomeen hyökkää ja pienen viluisan koiran pitää päästä lenkille myös kylmemmällä. Sen verran edukkaat töppöset, että ei paljon haittaa, vaikka hankeen joku jäisi vahingossa tai pohja kuluu käytössä puhki. Noheva tossuntekijä sipaisee samalla vaikka sen viidennen varatossukan! Silvuplee, tässä ohje jakoon:


1. Ostetaan jostain tilkkulaarista puolilmainen lataus fleeceä. Luovimmat ja edullisimmat tilkkuratkaisut ovat lähipiirissä olleet huiveja, pipoja, miesten pitkiä kalsareita. Juu neim it!

2. Mitataan koiran käplästä kaksinkerroin olevan fleecepalan mitta niin, että kutakuinkin sentin varat jää jokapuolelle. Mitä isompi tassu, sitä enemmän pitää jättää tilaa. Jos haluaisi hifistellä, niin piirtäisi tassunmuodon kankaaseen tässä vaiheessa. En halunnut.
3. Mitataan sopiva pätkä tarranauhaa (tai kuminauhaa, jos on) - kaksinkerroin taitellun fleecepalan leveys + n. 1 sentti
4. Laita tarrat molemmat puolet ylöspäin (ei siis vastakkain). Näppärämmät ompeloitsijat ompelee nyt suoraan pehmeämmän tarraosan kiinni kankaan oikealle puolelle, jolloin väliin ommellaan vaan toinen pala tarraa samalla kohdalle. Tässä mallissa mennään tällä kertaa kuitenkin juurikin siitä mistä aita on matalin ja suikataan molemmat väliin suitsaitsukkelaan.
5. Tarrat samoin päin fleecen väliin suoraan. Jos omistaa nuppineuloja, paketin voi niillä survoa kiinni ompelua varten. 

6. Ommellaan näpskästi tassunmuoto aikalailla kankaan reunoja mukaillen. Kantsii pakitella alku, tarrakohta, kärki ja lopetuskohta vahvemmaksi.

7. Päätellään langat ja leikataan ylimääräiset kankaat pois. Tarra kannattaa leikata niin, ettei se jää kutittamaan koiran jalkaa - joko lyhyeksi fleecen väliin tai vähän pitkäksi sivuun.


8. Käännetään tossu ympäri ja tadaaah! Tarrat on oikein päin ja pukeminen iisiä, kun tarttee vaan kiepauttaa tarrat kiinni toisiinsa


Tässä vielä demona kuminauhamallin pikaversio: kankaiden väliin ommeltu kaksi viiden sentin pätkää kuminauhaa ja sen jälkeen ommeltu yksinkertaisesti tarranauhat kiinni. Tämä on jo aikamoisen toimiva malli :) Muistaa vaan katsoa, että tossun saa riittävän tiukalle kiinni, että kiinnitystarraa on riittävästi.

Tarra pysyy parhaiten kiinni, kun se on mahdollisimman matalalla. Jos on tehnyt kahden tarran mallin, kannattaa tarran paikat tsekata tassua vasten: ensimmäinen mahdollisimman alas siihen mistä tassu alkaa ja toinen ylimmän anturan jälkeen.
9. Pukemisen nopeuttamiseksi voi leikata pienen vekin tossun takapuolelle halutessaan

10: Tossullinen ja kovin iloinen koira kovillakin pakkasilla koira on valmis!

Päivitys 2016: Ensinnäkin ompa kiva miten moni on saanut jeesiä näillä pakkasilla tästä ohjeesta :) Tämä megatumpelo-ohje on lähinnä nopea tossuratkaisu, jotta lauma pääsee lenkeille keleistä huolimatta. Kolme koiraa kun harvoin nuuskii ja tekee tarpeitansa samaan aikaan, niin siinä ehtii aina jonkun tassut jäätyä, kun kelit menee kahdenkymmenen alle. Lenkeillä ei yhtään tossua ole tarvinnut koskaan kiinnitellä ja ovatpa nämä testatut myös järvenjäällä hankijuoksussa. Hyvin kesti kyydissä, kunhan vaan omistaja oli laittanut tarpeeksi tiukalle töppösen!

Tässäpä meidän perheen värikoodatut tossut lenkin jälkeen. Löytyy parit ja oikea koko jokaiseen kolmen kokoiseen tassuun. Nämä on tehty ompelemalla tarran vastakappale kankaan oikealle puolelle ennen muodon (ja väliin kuminauhan) ompelua. 


3 kommenttia:

 1. Nyt täytyy sanoo, että on viimesen päälle hyvä ohje ! Tää tumpelo alkaa heti kokeileen !! Kiitos !!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippua, iso peukku lämpimille tassuille sinnekin!

   Poista
 2. Onpa hyvä ja yksityiskohtainen ohje, kiitos! Tätä täytyy kokeilla ��.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)