16.3.2020

ISAC2019 1.-3.11.2019


Ihan kuin jotain olisi unohtunut kaikessa hässäkässä. Viime vuoden ISAC kisaraportti! Asiaa tulee myös shelttilehteen, mutta tietenkin vähän kattavammin voi tällä puolella asiasta tarinoida. Ja parempi myöhään, kun ei milloinkaan, eikö :D

Mikä on ISAC?


ISAC (International Sheltie Agility Competition) on vuosittain järjestettävä agilityn epävirallinen kansainvälinen rotumestaruuskilpailu. Kisat ovat olleet eri paikoissa Eurooppaa ja viime vuonna ne järjestettiin Sveitsin Fräschelsissä. Fräschels sijaitsee Zürichin ja Geneven puolivälissä ja siellä on koiraurheiluun erikoistunut keskus Rund Um Hund. Muutamana vuonna on sosiaalisen median välityksellä tullut näitä kisoja seurailtua ja viime vuonna päätettiin itsekin lähteä mukaan katsomaan ihan paikan päälle meininkiä - ei tarvinnut pettyä!

Matkavalmistelut


Matkavalmistelut alkoivat jo keväällä, kun kisojen ilmoittautumisen aikaan toukokuussa piti olla tarkkana. Eurooppalaiseen tyyliin kisoissa on rajattu osanotto ja kaikille taso- & kokoluokille (mini-medi-maksi) löytyy kisat, joten piti olla aikamoisen skarppina ilmoittautumisen auettua, että oli noin 300 koirakon joukossa. Ilmoittautumiset vahvistettiin ja maksettiin vasta elokuussa, mutta aikamoisen nopeasti tuo määrä shelttejä kisoihin löytyi. Lentojen ja muiden käytännön asioiden järjestelyt hoidimme noin kuukautta ennen lähtöä. Toki ensikertalaiset lentokonematkustajasheltimme aloittivat lentoboksiin tutustumisen hyvissä ajoin, jotta se olisi varmasti kiva paikka sitten tositilanteessakin.Vaikka olisi lautalla mennyt Ruotsiin tai jopa Saksaan, ajamista olisi tullut yllinkyllin ja matkaan olisi pitänyt varata useita päiviä. Sinänsä siinäkään ei mitään vikaa, jos loman kannalta ottaa, mutta ehkä marraskuu ei silti ole se suosikkiaika Euroopassakaan matkustaa. Keväällä ja kesällä olisi eri juttu sekin ja jokseenkin vaivaton. Kustannuksien puolesta oltaisiin varmaan oltu silti aika samoissa, jos laskee ylimääräiset yöpymiset ja laivamatkat auton kulutuksen päälle.

Etukäteisvalmisteluissa piti siispä totuttaa koira lentoboksiin. Omalla kohdalla tämä tarkoitti vähän sheippaamista häkkiin hakeutumisesta ja siellä oleskelun palkkausta - kun "crate gameseja" ollaan jo pelailtu ja mun koirat oikein hakeutuu boksiin tekemisen ja namin toivossa. Ei edes käynyt minulla mielessä autossa ajeluttaa lentoboksissa, mutta sitäkin siis jotkut tekee totutteluvaiheessa. Lisäksi luonnollisesti piti tsekata, että koiralle löytyy passi voimassaolevilla rokotuksilla. Lisäksi käytin koiran hyvällä lenkillä ennen lentoa ja vähän heittelin myös palloa energianpurkuun, jotta nukuttaa paremmin sitten lennon aikana.Matolääkityksen nappasin apteekista mukaan, kun etukäteen olin varmistanut, että kisapaikalta löytyy eläinlääkäri merkkaamaan ekinokokkihäädön passiin. Se hoitui aikamoisen sulavasti, koiralle lääke suuhun eläinlääkärin silmien alla ja passi kuitattuna takaisin kouraan. Eikä tarvinnut edes maksaa mitään.

Lentäminen koiran kanssa


Ionan kanssa matkaseuraksi saimme seurakaverit Alman & Narrin, joten koirat olivat jo ennestään tuttuja toisilleen. Mutta olipahan vaan jännää laittaa se oma kullanmuru sinne ruumaan ensimmäistä kertaa matkustamaan! Kovin herkästi ihmiset kertoilivat kuulemiaan kauhutarinoita lentämisestä koiran kanssa, kun reissusuunnitelmista tuli puhe, mutta ihanaa oli huomata miten rennosti nämä kerrassaan täysijärkiset koirat siihenkin kokemukseen suhtautui. Zürichin lentokentän matkatavara-aulaan kärrättiin bokseissaan pötköttelevät sheltit, jotka näytti lähinnä oikein hyvin nukkuneilta ja paluulennolle lähtiessä Iona suorastaan tunki häkkiinsä lepäämään, kun ovea vaan raotti.Lentojen varaaminen vaatii soittoa asiakaspalveluun, kun yhdelle lennolle menee ruumaan vain kaksi koiraa, joten ennen oman lipun ostoa tämäkin asia piti tarkistaa. Muuten se oli ihan näppärää ostaa oma lippu siinä puhelun aikana, kun koirapaikkojen saatavuus oli varmistettu. Varmista, että lentolaatikko on oikeankokoinen ajoissa, sillä lentohenkilökunta voi evätä pääsyn koneeseen liian pienen boksin takia. Meidän kaksi medikokoista matkustivat Ferplast Atlas50 ja Varikennel Skykennel50 malleilla. On nimittäin näitäkin tarinoita kuultu, että jengille on tullut pikareissuja Tammiston eläintarvikeliikkeisiin, kun koiran korvat eivät ole laatikkoon mahtuneet sääntöjen vaatimalla tavalla.Lentokentällä checkin piti tehdä erikoistavaroiden tiskillä ja tähän muuten kannattaa varata aikaa. Vaikka olimme liikenteessä päiväsaikaan pahimpien ruuhkien ulkopuolella, jonottaminen ja kaikki muu hässäkkä voi nielaista kummasti aikaa. Ja lisäksi oli vielä massiivinen lentokenttäremontti meneillään, eikä logistiikka kentällä ole ihan optimaalista. Siitä sitten matkatavaratarrat boksissa kohti erikoistavaroiden jättöpaikkaa, jossa boksille tehdään erillinen turvatarkastus ja luukku vedetään nippusiteillä kiinni, jotta ei aukea lennon aikana. Puolisen tuntia taisi mennä siihen, kun koirat lähti sitten omille teilleen kohti konetta. Koneeseen koirat lastataan vikaksi ja kohteessa sitten ekana ulos. Pyysin koneessa vielä matkustamohenkilökuntaa varmistamaan, että ruumassa on kaksi koiraa ennen lähtöä, koska näitä matkatavaroita emme halua hukata.

Airbnb on pop


Vuokra-autolla köröttelimme reilun tunnin matkan Oberwil bei Büreniin, josta olimme napanneet AirBnB-asunnon mm. kahdella makuuhuoneella ja keittiöllä. Hinta oli erittäin maltilinen siihen nähden, että meillä tosiaan oli koko kämppä käytettävissämme. Harmillisesti emme paljoa ehtinyt aikaa viettää majoituksessa, mutta arvostimme kovasti rentoja iltoja asunnolla ja emäntämme Susan oli muutenkin aivan innoissaan saapuvista koiravieraista, joita kävikin moikkaamassa paikan päälläkin.Vai miltä kuulostaa se, että hän oli mennyt ostamaan koiranpetejä, kuppeja ja herkkuja ihan vaan meitä varten, koska ”koiranne ovat urheilijoita ja heidän täytyy nukkua hyvin”? Ensimmäisenä yönä naapurin lehmät olivat kovaäänisiä, josta saimme pahoittelevan viestin kuudelta aamulla ja Susan toivoi erityisesti, ettei koiria ole tämä häirinnyt. Juuei, lähinnä meitä vaan huvitti, että Sveitsissä Sveitsin ongelmat.


Kisaelämää paikalliseen tapaan


Viikonlopun ohjelma oli hyvinkin intensiivinen ja kisat alkoivat jo aamuseitsemän jälkeen. Perjantaina kisattiin joukkuekisat, lauantaina yksilöt ja sunnuntaina yksilöfinaalit. Lisäksi sunnuntaiaamusta oli vapaaehtoinen ”hope finals”, jolla voi vielä ansaita finaalipaikan, jos sellainen sattui uupumaan. Aikatauluista oli turha haaveilla: juuri muuta tietoa ei ole kuin aloitusaika, jolloin on kaikkien rataantutustumiset. Hyvinkin siis saattaa mennä neljäkin tuntia ennen kuin itse on radalla asti tutustumisen jälkeen. Kisapäivät olivat pitkiä, mutta toisaalta mikäpäs siinä shelttiagilityä ihastellessa.
Joukkuekisa juostiin suomalais-italialaisin voimin SheltieFIITness -joukkueessa. Joukkueet saa siis kasata itse ja mekin löysimme ihan tapahtuman FB-sivujen kautta Darion ja Giadan sheltteineen. On jopa vähän harmi, ettei Suomessa ole tarjolla enemmän joukkuekisoja, koska nämä ovat tunnelmaltaan ja yhteishengeltään täysin omanlaisensa kisamuoto. Näillä radoilla pikkuvirheitä tuli itse kullekin, mutta kannustus ja joukkuehenki oli kerrassaan ensiluokkaista! Erinomainen tapa myös tutustua muihin shelttiagilityn harrastajiin.
Yksilökisoissa alkoi sitten kulkemaan ihan mukavasti, kun agiradan nollalla Ionan sijoitus oli neljäs, vaikka ohjaaja kävi kokeilemassa keinonurmea radan aikana ja hyppärin nolla riitti upeasti kakkospaikkaan eurooppalaisten maajoukkuekoirakoiden keskellä, joilla siispä tuplasti pääsylippu finaaliin. Myös Almalle ja Narrille hienoja ratoja kerrassaan nousujohteisesti, eikä olleet nollat kaukana. Ionan kanssa kruunasimme viikonlopun juoksemalla erittäin kovavauhtisen finaalin nelosiksi ja en voisi olla koirasta ylpeämpi! Muutenkin oli huippua huomata miten rennosti koirat ottivat kisapaikalla ja pystyi tekemään omannäköisiään suorituksia myös kansainvälisillä areenoilla. Rataprofiilit olivat tuomareilta oikein onnistuneita, virtaavia ja kovavauhtisia.

KisatunnelmiaKisapaikan tunnelma ja kannustus ansaitsee myös erikoismaininnan. Katsomot olivat jatkuvasti täynnä ja siellä elettiin niin vahvasti kaikkien onnistumisissa ja välillä epäonnistumisissakin mukana, että oli suorastaan upea tunne päästä viilettämään radalla koiran kanssa. Ja pelkästään kavereille tai isoille nimille ei taputettu, vaan yhtälailla kannustusta riitti myös esimerkiksi meille kahden hengen Suomen osallistujajoukolle. Aikaisin aamusta myöhään iltaan oli katsomossa porukkaa taso- tai kokoluokista huolimatta.Kisatunnelman lisäksi Sveitsi osoittautui oikein kivaksi matkailumaaksi koiran kanssa liikkuvalle. Meillä oli paluu vasta maanantain iltalennolla, joten meille jäi yksi päivä puhtaasti turisteiluhommiin ja kohteeksi valikoitui luonnollisesti Alppien kiertely Interlaken visiitin kanssa. Koirat olivat erittäin tervetulleita jokaiseen ravintolaan, mihin menimme ja meitä katsottiin jopa vähän kysyvästi takaisin, kun varovasti aina tiedustelimme, että saisimmekohan jossain istua näiden koirien kanssa syömässä. Ravintolasalissa tietenkin siellä missä vaan on vapaata ja aikamoisen huomaamattomia ravintolavieraita nämä meidän shelttiystävät olivat pöydän alla pötkötellessään. Mitä nyt aina ravintolan läpi kävellessä aiheuttivat välitöntä ihastusta ja hymyjä muissa asiakkaissa.


Kaikenkaikkiaan reissu oli upea elämys ja kisamenestyksestä huolimatta parasta oli ylipäätään se kokemus oman koiran kanssa. Ihanaa sheltinhuuruista agilityä koko viikonloppu, upeita sveitsiläisiä maisemia ja viimeisempänä, vaan ei vähäisempänä huippu matkaseura - niin kaksi- kuin nelijalkaisellakin osastolla. ISAC2020 järjestetään muuten Tanskassa marraskuussa, joten joskohan siellä olisi sitten paikalla vähän suurempi suomalainen osanotto? ;)Meidän kaikki radat:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)