18.3.2020

Mistä Aysling -sheltit ovat tehty?

Facebookin kasvattajaryhmässä tuli vastaan kerrassaan mielenkiintoinen aloitus jalostusvalinnoista ja pohdinnoista niiden takana. Koska tämä aihe on itselle tärkeä ja jokseenkin ajankohtainen, ajattelin riipaista blogitekstin asiasta. Mitenkään sitä romaania kun ei oikein vain FB-vastaukseen runnota. Minulle sillä on iso ero onko kyseessä jalostamista vai määrän lisäämistä. Ja voitte tosiaan uskoa, että tuo kolmikko pentulaatikossa on PITKÄN prosessin tuotos ja olen heistä aivan huippuinnoissani - Aysling sanan varsinainen kantamuoto aisling/aislinn kun tarkoittaa "unelma" tai "visio".



Minun visioni lähtee hahmottumaan tyypistä: minkälainen on shetlanninlammaskoira toiminnallisena rakenteena. Ja tästä olen tosi tarkka, koska tyypin kun menettää linjastaan, niin ei jää jäljelle oikein mitään. Niimpä ensinnäkin oma narttumateriaali pitää olla laadukasta ja edustaa tätä tyyppiä. Sen puutteita ei korvata jollain huippu-uroksella, vaan tuloksena on herkästi geenien sekametelisoppa ja hyvin kirjava pentue tyypiltään. Yhdistämällä kaksi samantyyppistä, saan todennäköisesti myös tasalaatuisen pentueen.



Sitten näistä oikeantyyppisistä (esimerkiksi liike on voimakasta, kestävää ja vaivatonta, olematta raskas ja tasapainoinen olemus, rotuisekseen tunnistettava) lähdetään perkaamaan terveystuloksia ja sukuja. Monia sukuja välttelen niiden ylikäytön sekä terveyshaasteiden takia ja näitä varten minulla onkin omia listauksia yli 10 vuoden ajalta, kun kaikki asiat eivät sieltä Koiranetistä aukene. Kintereet on yksi tälläinen. Ja sitten on koirien omat terveystulokset. Samoja vikoja ei kannata monistaa, joten koirien pitää terveyspuolellakin täydentää toisiaan, kuitenkin niin, että perusasiat pitää olla kunnossa. Mitä enemmän tietoa käytössä, sen parempi. Mutta pelkästään koiranetillä tai geenitesteillä ei voi jalostaa, koira on kokonaisuus ja muutakin kuin rtg-kuvat.



Luonne on tärkeä. Koira ei tee a-lonkilla mitään, jos pää on rikki. Ei tarvitse rakastaa kaikkia vieraita, mutta pitää pystyä seisomaan neljällä tassulla ja reippaasti suhtautumaan ulkomaailmaan. Myös koulutusominaisuudet ovat tärkeitä. Halu tehdä töitä ja vuorovaikuttaa ihmisen kanssa, saalisvietti ja sen kanavoiminen, sopiva vilkkaus yhdistettynä tylsyyden sietoon.



Haluan mielelläni itse nähdä seuraavia asioita: Miten koira tekee töitä ihmisen kanssa harrastuksissa? Miten se palkkautuu ja motivoituu? Mitä tapahtuu virheiden jälkeen? Mihin koira on aktiivinen? Miten se liikkuu? Miten se hyppää ja käyttää kroppaa?

Tämä on myös se syy, miksi en pidä pentujonoa tai jaa pentuja värien tai sukupuolen perusteella heti syntymässä. Minulle on tärkeää nähdä niiden koirien yksilölliset piirteet ja taipumukset, jotta voin oman valinnan tehdä ennen kaikkea tämän perusteella ja sen jälkeen katsoa mikä pentu sopisi minnekin kotiin. Se on sitten maalauksen viimeistelemistä omalla tyylillä, kun on ääriviivat paikallaan.



Kaivan kaikeen mahdollisen tiedon ja kyselen. Ionalle on sulhoa etsitty jo vuosia, Suomesta ja ulkomailta. Onneksi tapasin jo ihan pienen Tšekki-pennun sen tultua Suomeen ja ihastuin samantien! Vieläkun terveystarkit oli priimaa, koirasta kehittyi kerrassaan upea harrastuskoira ja sain niin kattavan sukukatsauksen vikalistoineen siitä Euroopasta, kysyin sen saatavuutta jo 2017 Ionalle. Kuitenkaan en halua käyttää liian nuoria koiria jalostustyössäni, koska monet sairaudet ja pelot voi puhjeta myöhemmällä iällä, yhdistelmä pidettiin holdissa tänne asti. Myös geneettinen monimuotoisuus on tärkeää, joten nuorien urosten liikakäyttö on minulle nounou - niimpä oli kerrassaan upeaa saada käyttöön tälläinen uros, jonka pentueiden määrässä on suunnitelma. Muutenkin arvostan valtavasti Karoliinan kanssa käytyjä keskusteluja ja avoimuutta ihan kaikesta.



Työmäärä ennen pentuja on ollut aivan valtava ja yritän myös tehdä parhaani, että heillä on parhaat mahdolliset lähtökohdat elämän starttiruudussa ensinnäkin astuttamalla hyväkuntoisen nartun oikeaan ajankohtaan luonnollisesti, stressittömän kantoajan riittävällä liikunnalla, paljon hellyyttä ja läheisyyttä, tarjoamalla rauhallisen kasvuympäristön pennuille, virikkeitä, laadukkaat ruuat, öljyt yms. Ja silti tämä minun työni alkaa vasta nyt, kun kohta pienet sheltinalut avaavat silmät ja maailmasta tulee paljon isompi paikka. Aikainen sosialistamiskausi neljän-viiden viikon jälkeen on aikaa, kun niille rakennetaan ajatus siitä miten elämä on iso, mahtava ja iloinen seikkailu.



"Happy working sheltie" on minun visioni Aysling -sheltistä, joihin on investoitu paljon aikaa ja sydäntä.

1 kommentti:

  1. Ihan kuin omia ajatuksia lukisi. Taidanpa tietää, mihin suuntaan käännyn, kun seuraavan sheltin paikka on auki :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi :)