3.2.2013

Nii milloin se kukko laulaa?

Ku sanotaan, että kukonlaukun aikaan oltiin liikenteessä. Vaikka kehä kolmosen ulkopuolella asutaankin ja kivenheiton päässä on peltoa yllinkyllin, ni ei täällä Vantaalla kyllä kukot laula. Ni milloinka sitä sitten kaupunkiolosuhteissa ollaan ko. ajankohtaan liikenteessä? Aika henkisesti rankalta ja ylivoimaiselta se ainakin mulle tuntuu, olla aamuseiskalta aksahallilla. Etenkin, kun nukkumaanmenot mulla tapahtuu yleensä saman päivän puolella. Kaikkeen sitä oikein joutuu siis tän harrastuksen takia. Tämäkin siis ihan pakonasanelemaa, kun Ojangon halli on yksinkertaisesti niin ylibuukattu, että ainoat mahdollisuudet vapaatreenaukseen on joko ennen töitä tai yöllä näin niinku päiväduunia tekevälle.

Onneksi Helin kanssa nyt saatiin sovitua, että treenataan yhdessä aamuisin, niin saa enemmän treeneistä irti ja tulee kans mentyä. Ja onkin ollut tosi hyödyllistä päästä vapaatreenaamaan toisen silmä- ja käsiparin kanssa. Etenkin tuohon kriteerien asettamiseen ollaan kiinnitetty huomiota. Etukäteen luonnollisesti mietitty mitä treenataan ja etukäteen pitää olla myöskin kriteeristö mietitty; miltä hyvä näyttää. Ja minkätasoinen suoritus riittää minkätasoiseen palkkaan. Siinä pitäis sitten pysyä, kun se on selkeys ja loogisuus, jolla koirakin niitä asioita oppii. Tämän tehostamiseen pitäis vissiin ohjaajalle laittaa joku impulssipanta, et sais merkkaa huonot suoritukset samantien ;)

Perjantaina otettiin työn alle puomi, putkijarrut ja pari keppikulmaa. Aamulla treenauksessa on kyl sekin hyvä puoli, että treenit tulee pidettyä aika tehokkaina ja nopeina, kun töihinkin pitää vielä ehtiä. Puomia laskettiin aika paljonkin, jotta saisin sillekin tehokkaamman laukan rakennettua. Toinen tehtävä oli rikkoa ohjaajariippuvuutta pitämällä koiran naama eteenpäin, vaikka kippari jää taakse. Tuplatargetit käyttöön, klikkeri 2on2offista ja samantien vapautuskäskyllä etupalkalle. Luonnollisesti tähän otettiin taas namit 2.0 käyttöön = keitetyt broiskun sydämet. Jalmari kun kääntyy herkästi 2on2off vilkaisemaan missä äiti on ja sitten se on haastavampi vapauttaa jatkamaan matkaa suoraan eteenpäin, kun fokus ei ole esteessä. Saatiinkin ihan hyperhyviä puomisuorituksia jopa niin, että jäin itse alkuun ja koira tykitti just sinne minne pitikin ja käskyllä etupalkalla. Seuraava steppi on sitten aloittaa fokuksen lukitseminen etupalkasta esteeseen.

Putkijarrut sain toimimaan molemmille puolille tosi kivasti ja nyt vaan lähinnä haetaankin sitä oikeaa käskytyksen intensiteettiä, jolla vihje menee perille, muttei käännä koiraa 180 astetta ympäri tulosuuntaan putkessa. Mullahan on siitä kinkkinen koira, että se kääntyy tosiaan vaikka kolikon päällä ja pystyy tarvittaessa tekemään sen putkessakin ihan sulavasti. Vaikka monet koutsit aina jauhaa, että kyllä se tulee sieltä toisesta päästä ulos, jos vaan putkeen sen tuuppaat, ni siihen Jalmari tuumaa, et watch me ;) Tässä treenissä helpottaa kyllä tosi paljon, että toi ampuu myös kuolleelle lelulle, jolloin palkka tulee just käännöksestä ja itse pystyy lähtemään jo toiseen suuntaan.

Keppikulmia testasin taas pelkällä käskyllä ilman minkäänlaista kroppa-apua. Hyvin se kyllä hakee, mutta jos vieressä on esimerkiksi putki, se hyvin herkästi preferoi sitä. Lisää treeniä siis ja pitää miettiä miten nostan keppien hierarkiaa Jalmarin tykkäyslistalla sen verran, että kepkep -käskyllä se ei edes harkitse muita vaihtoehtoja. Demottiin myös yksi huikean hieno vedätys, jossa siis vedin ihan täysiä Jalmarin ohi kepeillä ja jatkoin hippulat vinkuen varmistelematta kepittääkö loppuun vain ei. Kepitti kyllä ja Helikin sano, että se pisti selkeesti seiskavaihteen päälle sen sijaan, että olisi tullut välistä pois. Tosi jees.

Kaikenkaikkiaan siis superhyvät treenit. Hyvin suunnitellut, nopeat ja tehokkaat. Toistojen määrät minimissään ja lopetus onnistuneeseen suoritukseen, eikä jäädä tahkoamaan "vielä kerran". Ja sen lisäksi siinä oppii aika paljon, kun apupalkkaa ja seuraa kans toisen koiran suoritusta. Meillä onkin siis hyvin analyyttiset aamuaksat, joiden jälkeen voi lähtee hyvillä mielin duuniin, kun kotiin jättää kaksi tyytyväistä koiraa :) (Managerin aamuvuoro voi olla kans aika raskas ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :)